torstai 26. toukokuuta 2016

Mitä opimme jakson aikana?

Työssäoppimisjaksomme Hostel One Sevilla Centrossa oli todella hyödyllinen matkailualan opiskelijalle. Opimme paljon asiakaspalvelusta ja matkailutuotteiden markkinoinnista sekä kaiken ohessa myös paljon taitoja, joita tarvitaan kaikissa elämän osa-alueissa.
Hostellin ykkösprioriteetti oli asiakaspalvelu ja hyvän ilmapiirin ylläpitäminen, minkä vuoksi piti olla jatkuvasti asiakaspalveluvalmiudessa ja seurustella asiakkaiden kanssa. Asiakaspalveluvalmiutemme kehittyi huomattavasti, ja nykyään tuntuu helpommalta lähestyä uusia asiakkaita ja ihmisiä ylipäätään. Jakson aikana kohtasi ihmisiä monista eri kulttuureista, minkä takia oppi eri tapoja kohdata uusia ihmisiä ja soveltua heidän tapoihinsa. Varsinkin suomalaiselle ei niin tuttu small talk oli hyvin yleistä koko Sevillassa, mutta totuimme siihen nopeasti, mikä auttaa tekemään kaikista tulevistakin asiakapalvelutilanteista vähän helpompia. Asiakkaiden kertoessa itsestään tai kysyessä neuvoja piti kuunnella tarkasti ja keskittyä, mikä auttoi oppimaan yksittäiseen asiakkaaseen ja tilanteeseen panostamiseen.

Hostellissa työskenteleminen oli meille kaikille uutta, joten siihen oli tottumista. Hostellissa työajat ja -tehtävät olivat hyvin vaihtelevia, joten töissä oli pakko oppia joustamaan. Erityisesti espanjalaisessa hostellissa oli muutenkin paljon rennompaa ja epätäsmällistä, joten jakson aikana oppi sopeutumaan uusiin työtapoihin. Jotkin asiat oli kuitenkin tarkasti suunniteltu, minkä takia jotkin työtehtävät edellyttivät organisaatio- ja suunnittelukykyä, mitkä kehittyivätkin paljon jakson aikana. Uusiin tilanteisiin sopeutuessa ja asiakkaiden kysymyksiä ratkoessa tarvittiin ongelmanratkaisukykyä ja luovuutta, mikä tulee auttamaan meitä myös tulevaisuudessa. Ongelmia kohdatessaan oppi ajattelemaan positiivisesti ja pääsemään ongelmista yli ilman suurempia murheita.

Hostellin pääkielenä toimi englanti, ja viiden viikon aikana sitä tuli puhuttua joka päivä. Tämän johdosta se alkoi sujumaan ja uskallus puhua vierasta kieltä kasvoi huomattavasti. Englantia puhuvien asiakkaiden kuunteleminen ja ymmärtäminenkin helpottui. Englanninkielen taitaminen on tulevaisuudessa todella hyödyllistä sekä työn että vapaa-ajan kannalta. 

Jakson aikana oppi tuntemaan Sevillaa ja sen matkailuattraktioita, minkä johdosta niitä oli helppo selventää ja mainostaa asiakkaille heidän toiveitaan kuunnellen. Vieraiden kuullessa meidän olevan Suomesta he kyselivät paljon Suomesta ja kannattavuudesta matkustaa sinne, mikä pakotti meidät kartoittamaan Suomen ja muiden maiden eroavaisuuksia matkailukohteina sekä Suomelle ja suomalaisille ominaisia piirteitä, jotka edistävät Suomen incoming-matkailua.

Työssäoppimisjakso Hostel One Sevilla Centrossa sopii sellaisille ihmisille, jotka ovat avoimia uusille asioille, halukkaita oppimaan uutta ja tutustumaan uusiin ihmisiin ja valmiita sopeutumaan jatkuvaan asiakaspalveluvalmiuteen. Jakson suorittaminen kyseisessä hostellisa tai ulkomailla ei välttämättä sovellu ihmisille, jotka ovat arkoja puhumaan uusille ihmisille tai uskalla tuoda itseään esiin. Jaksosta ulkomailla on paljon hyötyä; oppii puhumaan vierasta kieltä, sopeutumaan uuteen kulttuuriin ja saa paljon uusia mieltä avartavia kokemuksia. Ulkomaanvaihtoa arvostetaan varmasti Suomessa työelämässä. Suositelemme vaihtoa kaikille, se on ikimuistoinen kokemus ja varmasti sen arvoinen. Lähtisimme itse ehdottomasti uudestaan vaihtoon tilaisuuden tullessa vastaan!

Anu, Alexandra, Petra, Riku ja Giovanni, italialainen ystävämme Sevillasta

 Alexandra, Anu & Petra

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Asiakaspalvelu Espanjassa


Hostel One Sevilla Centro on voittanut parhaan henkilokunnan palkinnon
Heti Espanjaan tullessaan huomaa, etta asiakaspalvelu on espanjalaisille todella tarkeaa ja luonnollista, paljon arvostetumpaa kuin Suomessa. Asiakkaista kohdellaan yksilollisesti ja jokaiseen asiakaspalvelutilanteeseen halutaan aidosti panostaa. Esimerkkina hostelli, jossa olemme tyossaoppimassa:
Asiakaspalvelutilanne ja asiakkaan tyytyvaisyyden tavoittelu viedaan pidemmalle kuin Suomessa; uuden vieraan soittaessa hostellin ovikelloa vastaanotossa tyoskenteleva henkilo menee asiakasta ovelle vastaan, tervehtii tata ja kehottaa istuutumaan poytaan, kun han hakee tarvittavat materiaalit vastaanottotiskilta. Asiakkaalle kerrotaan yksityiskohtaisesti hostellin kaytannoista ja Sevillan kaupungista seka naytetaan ja selitetaan Sevillan karttaa. Samalla asiakkaalta kysellaan kuulumisia, mista tama on tullut ja mihin tama on menossa seuraavaksi seka jutellaan kokoajan jotain mukavaa. Mitaan ei kehoteta lukemaan myohemmin paperista, vaan kaikki kerrotaan henkilokohtaisesti jokaiselle asiakkaalle. Check-in tilanne antaa hostellin toiminnasta ja tyontekijoista ensivaikutelman, joten siita yritetaan jattaa vieraalle mahdollisimman myonteinen kuva.



Hostelli tarjoaa asiakkaille ilamisen Sevillan kartan, jonka avulla voi selittaa asiakkaalle kaupunkia ja suositella kohteita

Check-in-tilanteen jalkeenkaan ei unohdeta asiakasta, vaan hostellissa pyritaan pitamaan ilmapiiri, jossa kaikki voivat puhua kaikille; aina asiakkaan nahdessaan tyontekija menee juttelemaan talle, kyselemaan kuulumisia tai avuntarvetta. Asiakkaalla on hostellissa halutessaan aina joku kelle puhua. Yksi hostellin tyontekijoiden tarkeista arvoista on ystavystya vieraiden kanssa, ja useista vieraista ja tyontekijoista tuleekin hyvia ystavia, joita jopa kutsutaan vierailemaan omaan maahan ja tarjoudutaan majoittamaan omiin koteihin.


Ilmaisilla illallisilla asiakkaat ja tyontekijat keskustelevat  keskenaan ja tutustuvat toisiinsa

Stereotyyppiselle vahan hiljaiselle ja valilla omissa oloissaan viihtyvalle suomalaiselle voi olla totuttelemista espanjalaiseen asiakaspelvelutyyliin. Suurin ero suomalaisilla ja espanjalaisilla on ylipaataan se, etta espanjalaiset puhuvat paljon enemman kuin suomalaiset, seka asiakaspalvelijana etta asiakkaana. Small talk on espanjassa erittain yleista kun taas Suomessa sita ei nay lahes ollenkaan. Aina vieraan ja tyontekijan kohdatessa tapahtuu small talkia, ja monissa tyotehtavissammekin sita ilmenee paljon. Hostellissa tyoskenneltyamme olemme oppineet puhumaan paljon enemman ja aloittamaan keskustelun tyhjasta, ja etta puhua voi vain puhumisen takia, aina keskustelulla ei tarvitse olla erityisempaa tarkoitusta. Myos se ero on suomalaisessa ja espanjalaisessa asiakaspalvelussa, etta Suomessa on tarkeinta tietojen valittaminen, kun taas Espanjassa tehokkuuden peittoaa vieraan kanssa keskusteleminen. Hostellissa vietetaan paljon aikaa vieraiden kanssa, missa voi olla tottumista suomalaisille, jotka pitavat aika ajoin hilajisuudesta ja yksinaisyydesta.
Petra



Vaikka suomalaisella voi olla paljon totuttelemista espanjalaiseen asiakaspalvelutyyliin, on eroavaisuuksista paljon hyotya. Taalla tyoskennellessa oppii olemaan sosiaalisempi ja avoimempi ja tunnistamaan erityyppisia ihmisia, koska tyohon kuuluu kaikkiin tutustuminen. Taalla oppii yhdistamaan suomalaisen tehokkuuden ja espanjalaisen sosiaalisuuden, mista on hyotya kaikissa asiakaspalvelutilanteissa.

Hostellin olohuoneessa voi keskustella myos klo 24.00 hiljaisuuden jalkeen




  Alexandra, Anu, Petra & Riku

maanantai 16. toukokuuta 2016

Tyopaivamme tyotehtavat

Tyopaivamme on jaettu eri vuoroihin riippuen paivista. Vuoroja on paivassa yhteensa 5 erilaista, kaikki hyvin asiakaspalvelupainotteisia. Jokaiselle paivalle on yleensa eri vuoronsa. Vuorojen lisaksi olemme kokoajan valmiudessa auttamaan tarvittaessa eri askareissa.

Paivan tarjonta asiakkaille ja taulu jossa voi ilmoittautua illalliselle
"Free morning snack" - aamuvuoro: Aamuvuoro alkaa aina 9.30. Tuolloin on puoli tuntia aikaa valmistella asiakkaille tarjottava aamupala. Aamupalalla tarjotaan kekseja nutellalla, kahvia ja teeta. Asiakkaiden saapuessa aulaan kutsumme heidat istumaan kanssamme poytaan. Aamuvuorossa toimiva pitaa asiakkaille seuraa, kyselee paivan suunnitelmista ja auttaa tarvittaessa esimerkiksi varaamaan juna ja -bussilippuja mm. asiakkaan halutessa lahtea paivaretkelle Cadiziin. Aamuvuoro paattyy n. klo 11, sitten kun nayttaa etta kaikki halukkaat ovat saaneet aamupalansa. Yleensa vuoro kestaa kauemminkin jos asiakkaita on paljon. Aamuvuoron yhteyteen kuuluu tyotehtava "Kitchen inspection" jossa kuuluu pitaa keittio siistina koko paivan ajan.

"Daytime activity"- vuorossa vietetaan aikaa eri aktiviteettien parissa asiakkaiden kanssa. Asiakkaat voi vieda syomaan ja katsomaan nahtavyyksia tai vaikka piknikille Sevillan kauniisiin puistoihin. Olemme itse jarjestaneet erilaisia day activityja, esimerkiksi kaynti katedraalissa ja Alcazarissa, jonka jalkeen veimme asiakkaat paikalliseen ravintolaan tapaksille. Toisena esimerkkina veimme asiakkaat Las Setasiin ("sieniin") ja sen alapuolella sijaitsevaan arkeologiseen museoon. Tarkkaa aikaa vuorolle ei ole maaritelty, koska se on riippuvainen asiakkaiden toiveista ja suunnitelmista.

Vieraiden kanssa Las Setas stuktuurilla
Dinner: Vuorossa autetaan illallisen teossa, jonka teko aloitetaan n. klo 20. Aikaa ruoan valmistelussa on 2 tuntia, poyta katetaan 21.30 jonka jalkeen klo 22 illallinen tarjoillaan asiakkaille. Ruoan valmisteluun kuuluu mm. aineksien pilkkominen ja jalkiruoan valmistus. Asiakkaiden syotya ja pestya omat tiskinsa, siivoamme tarjoilupoydan ja keittion.

Paella
Illan menu




Alexandran ja Petran valmistelemat kookospallot suklaakastikkeella

Juustokakkua mansikoilla
Evening Fun Master: Vuoro alkaa n. klo 20, jolloin vuorossa oleva paivystaa aulassa keraten ihmisia yhteen juttelemaan keskenaan ja viettamaan iltaa. Tarkeinta on etta henkilot jotka ovat aulassa ilman seuraa saadaan mukaan tutustumaan muihin vieraisiin. Hyva tapa rikkoa jaa on esimerkiksi kortin pelaaminen yhdessa kaikkien asiakkaiden kanssa.

Pub Crawl: Vuorossa viedaan asiakkaat kierrokselle illanviettopaikkoihin klo 23 jalkeen. Paivan aikana kysellaan asiakkaiden toiveita ulos menemisesta ja mitka paikat kiinnostaisivat. Vastausten perusteella suunnitellaan 3-4 illanviettopaikan kattava kierros. Vieraat kerataan kokoon ja heidat johdetaan paikasta toiseen. Ensimmaisena illanviettopaikkana toimii usein flamencobaari La Carboneria, jossa asiakkaita viihdyttava flamencoshow. Viimeisimpana paikkana on usein isompi baari/klubi, minka jalkeen tyovuoro paattyy ja voi lahtea takaisin hostellille. Jos asiakas haluaa lahtea hostellille kesken kierroksen, tulee vuorossa olevan saattaa hanet tai kertoa reitti takaisin. Pub Crawl- vuoron jalkeiseksi aamuksi ei anneta tyoksi "morning snackia" , jotta vuorossa oleva saa nukuttua kunnolla.

Flamencoa La Carboneriassa


  Alexandra, Anu, Petra & Riku

lauantai 14. toukokuuta 2016

Sevilla tyossaoppimiskaupunkina

Sevilla on monella tasolla erittain hyva tyossaoppimiskaupunki. Kaupungin ilmapiiri on hyvin kotoinen ja rauhallinen, vaikka se toisaalta onkin hyvin vilkas ja tapahtumarikas paikka. Myos saan puolesta Sevilla suosii usein vierailijoita lahes jokapaivaisella aurinkoisella saallaan, ja sateisia paivia nakyy tuskin koskaan.

Sevillan katedraali kattoterassilta

Ihmiset Sevillassa ovat ystavallisia ja avuliaita, kadulla voi helposti kysya apua ohikulkijoilta ja he auttavat mielellaan. Ihmisiin on helppo tutustua, vaikka kaikki eivat puhukkaan englantia. Elekielella parjaa kuitenkin hyvin ja monissa paikoissa parjaa ilman espanjankielen taitoa. Espanjan alkeiden osaaminen auttaa kuitenkin huomattavasti eri tilanteissa toimimisessa.

Sevillassa on lyhyet valimatkat eri paikkoihin, joten on katevaa kulkea kavellen paikasta toiseen. Nain voi saastaa paljonkin rahaa, kun ei tarvitse maksaa kulkemisesta paikasta toiseen. Toisaalta Sevilla on hyvin sokkeloinen kiertelevine pikkuteineen, mutta eksyminen voi myos auttaa loytamaan uusia paikkoja ja oppimaan kaupungissa suunnistamista. Sevillasta paasee myos katevasti laheisiin suosittuihin kaupunkikohteisiin, kuten Cadiz, Madrid, Granada, Malaga ja Gibraltar.

Nakyma hostellin katolta

Rahan saastaminen yleensakin on todella helppoa ainakin Suomen hintoihin tottuneelle, silla Sevillan hintataso on paljon alhaisempi kuin Suomen ja monen muunkin maan. Esimerkiksi tayttavan lounaan voi saada Sevillassa jopa vain 4€ hintaan. Myos nahtavyyksien kannalta pystyy saastamaan paljon rahaa, silla moniin niista paasee vierailemaan joinakin paivina tai jatkuvasti maksutta.

Vuohenjuustosalaatti, nuudeleita, currykanaa, kanaa vihreassa sinapissa ja tonnikalatartaria paikallisessa tapasravintolassa, Duo Tapa:sissa
Patatas bravas eli mausteisia perunoita, cous coussalaattia, mandnariinikanaa ja paistettua lihaa kasvisten kera paikallisessa tapasravintolassa, El Zeste:ssa
Vaikka Sevilla onkin moneen Espanjan kaupunkiin verrattuna suhteellisen pieni kaupunki (140 km²), se on hyvin tiheasti asuttu, minka takia siella on todella paljon nahtavaa ja tehtavaa. Mielenkiintoisten nahtavyyksien lisaksi Sevillassa voi esimerkiksi shoppailla, kayda Flamenco-showssa, syoda monessa ravintolassa sevillalaisia tapaksia tai istua iltaa erilaisissa  seurusteluravintoloissa. Myos Sevillan lapi virtaava Guadalquivir-joen varsi tarjoaa mahdollisuuden niin joenvarsipiknikkiin kuin melonta- tai souturetkeen.


Guadalquivir-joki

Huonoja puolia ei Sevillassa paljoakaan ole, mutta esimerkiksi todella vilkas, espanjalaisten huolimattomuudella varustettu liikenne voi valilla saikayttaa jalankulkijan ja myohaisiin ruokailuaikoihin voi olla tottumista. Esimerkiksi tyossaoppimispaikassamme syodaan paaruoka vasta iltakymmenelta, mika on meille suomalaisille ja ruokatavoillemme aika vierasta. Myos se, etta Sevillassa vietetaan siestaa (kaupat ja ravintolat ovat kiinni n. klo 14-17 tyontekijoiden pitaessa taukoa) voi aluksi aiheuttaa vaikeuksia esimerkiksi nalan yllattaessa.

Hostellin kokki tekee vieraille ja henkilokunnalle joka ilta illallisen n. klo 22

Kaiken kaikkiaan Sevilla on siis todella mukava ja kaytannollinen kaupunki, jossa varmasti nauttii olostaan. Hyvat puolet voittavat huonot puolet ylivoimaisesti, ja vaikeampiinkin asioihin tottuu elettyaan hetken niiden parissa.



 Alexandra, Anu, Petra & Riku

torstai 12. toukokuuta 2016

Hostel One -ketju

Hostel One -ketjun hostellit palvelevat asiakkaita Sevillan lisaksi Prahassa, Madridissa ja Barcelonassa. Paikasta riippumatta kaikissa hostelleissa on samanlainen toimintaidea ja samat arvot, tarkeimpina niista pidetaan viihtyvyytta ja puhtautta. Kaikki hostellit tarjoavat vierailleen ilmaisen aamukahvin/teen keksien ja nutellan kera, ilmaisen kavelykierroksen ympari kaupunkia, ilmaisen illallisen seka ilmaisen kierroksen kaupungin yoelamassa. Lisaksi joka paiva jarjestetaan vieraille erilaisia paivaaktiviteetteja saa ja vieraiden toiveet huomioon ottaen.

Olemme tyossaoppimassa toisessa Sevillan kahdesta ketjuun kuuluvasta hostellista, Hostel One Sevilla Centrossa. Hostelli sijaitsee nimensa mukaisesti kaytannollisella paikalla aivan Sevillan keskustassa lahella palveluita. Kyseisessa hostellin nakyy hyvin, etta henkilokunta tietaa, miten noudattaa ketjun arvoja. Hostellissa panostetaan ilmapiiriin, mika nakyy hyvin esimerkiksi siina, etta seka henkilokunta etta vieraat ovat keskenaan kuin yhta perhetta ja tulevat toimeen kaikkien kanssa. Kyseinen hostelli onkin ansaitusti aanestetty tana vuonna maailman seitsemanneksi parhaaksi  seka Sevillan parhaaksi hostelliksi.

Keittio
Aula
Kaytava keittioon
Keittio
Hostellin Hostelworldilta saamat palkinnot

Vessa
Hostellin patio
Hostellissa tarjotaan joka ilta ilmainen illallinen, vieraiden on tarkoitus tiskata omat tiskit
Huoneen vessa
Kattoterassi
Nakyma katolta
Hostellin 2 kerros
Pyorien sailytysta
Aula 3.kerroksesta
Huoneemme
Oleskelutilaa keittion vieressa
Ilmoitustaulu, jossa kerrotaan paivan aikataulu ja illan menu
Vastaanotto
Anu ja Petra kirjoittamassa blogia
Vastaanotosta saa ostaa juomia
Oleskelutila
Hostellin lemmikkilintu Edu
Kesaisin kattoterassille avataan baari

 Alexandra, Anu, Petra & Riku


















torstai 5. toukokuuta 2016

Sevillan nähtävyydet


 

Sevillassa oltuamme nyt kaksi viikkoa on tullut useat nähtävyydet meille tutuksi. Ensimmäisestä päivästä lähtien olemme käyneet aktiivisesti kiertelemässä ja katselemassa Sevillan matkailuattraktioita. Aluksi tutustuimme itse paikkoihin omatoimisesti, minkä jälkeen aloimme viemään hostellin asukkaita heidän toivomiinsa kohteisiin. Sevillassa on useita "must see" -nähtävyyksiä ja esittelemme niistä yleisimmät. Nahtavyyksien hintataso on hyvin edullinen, joten kohteisiin on helppo menna useammin kuin kerran. Useat nahtavyydet ovat myos maanantaisin maksuttomia.

Metropol Parasol Las Setas "Sienet" on maailman suurin puurakennus, jonka valmistuksessa on kaytetty suomalaista puuta. Lippu sisalle maksaa 3 euroa ja hintaan sisaltyy sisaanpaasylipun lisaksi kuponki ilmaista virvoketta varten seka lahjamyymalasta vapaavalintainen postikortti. Las Setasin huipulta on upea nakoala melkein koko Sevillan ylle. Paikka on yksi suosikki kohteistamme johon vieda vieraita, silla se on kaytannollisesti lahella hostellia ja herattaa mielenkiintoa seka tietysti koska voimme kertoa sen alkuperan olevan Suomesta. Vieraat ovatkin vitsailleet olevansa Suomessa keskella Espanjaa. 


Sevillan Katedraali, Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla, on maailman suurin goottilaista tyylia edustava katolinen katedraali. 1400-luvulla rakennettu katedraali on myos yksi Unesco maailmanperintokohteista. Katedraali on hyvin nayttava sisalta etta ulkoapain ja ehdottomasti kaymisen arvoinen kohde. Lippu sisalle maksaa aikuiselta 9,5€ ja alle 25-vuotiaalle opiskelijalle 4€. Katedraalin huipulle voi kiiveta ihailemaan maisemia. Rakennuksessa on kuitenkin yhteensa vain 17 porrasta ja huipulle kiivetaan ylaviistoon kaartuvaa tasaista maata pitkin.


Plaza De España on Maria Luísa puistossa sijaitseva arkkitehtuurisesti vaikuttava aukio, joka on rakennettu 1928 vuoden 1929 maailmannáyttelya varten. Aukiolla on mahdollista vuokrata soutu tai moottorivene, jolla voi kiertaa aukiota ympari sen vesialueella. Plaza De Españalla sijaitsevaa rakennusta oli tarkoitus kayttaa ensin yliopistona, mutta osa rakennuksesta meni armeijan kayttoon joten hankkeesta luovuttiin.


Torre Del Oro "Kultainen torni" sijaitsee Guadalquivir joen varrella ja se on entinen vartiotorni. 1200-luvulla rakennettu torni on saanut nimensa kultaisen mosaiikkipaallysteensa takia tai koska siella sailytettiin entisaikoina arvokkaita esineita. Lippu sisalle maksaa 3€ ja opiskelijalta 1,50€.


Sevillan Alcázar on kuninkaallinen palatsi. Alcázar koostuu palatsista ja sen moniosaisesta puutarhasta. Alcázariin mentaessa kannattaa varata reilusti aikaa, silla nahtavaa on paljon. Paikka on suosittu paivanviettokohde, jossa paikalliset seka turistit kayvat piknikilla. Lippu sisalle maksaa 9€ ja opiskelijalta 2€. Maanantaisin klo 18-19 paasee sisaan ilmaiseksi.




 

 Alexandra, Anu, Petra & Riku